piątek, 7 października 2016

JAK ZMNIEJSZYĆ KALORYCZNOŚĆ BIAŁEGO RYŻU? PRZEPIS NA RYŻ Z OLEJEM KOKOSOWYM.

   Ryż to bomba kaloryczna - wie to co najmniej każda odchudzająca się osoba. 100 gramów ugotowanego białego ryżu to około 130 kcal i w zasadzie w znacznej części są one puste. Ryż składa się z węglowodanów skrobiowych rozkładanych w jelicie cienkim, gdzie ich większość ulega przekształceniu w cukry proste (glukoza i glikogen) i choć wątroba i mięśnie przechowują glikogen jako zapach energii (aby w razie potrzeby znów zamienić go w glukozę), ale nadmiar glukozy zamienia się w tłuszcz
   Naukowcy ze Sri Lanki odkryli jednak sposób na to, by zmienić strukturę ryżu tak, by zwiększyć w niej zawartość skrobi opornej, która jest odporna na działanie enzymów trawiennych, co w praktyce sprawia, że ryż zmniejsza swoją kaloryczność o prawie 50%.
   Jak to zrobić?

   Potrzebujesz:
   - pół szklanki ryżu (ja ostatnio kupuję basmati);
   - pół łyżki oleju kokosowego (swój kupiłam w dyskoncie za grosze)
   - wody (ja na pół szklanki ryżu wlewam 3/4 szklanki wody).

   Opłukaj ryż. Do gotującej się wody dodaj pół łyżki oleju kokosowego (rafinowanego), poczekaj aż się rozpuści i wsyp ryż, po czym gotuj na wolnym ogniu wg uznania. Po ugotowaniu schłodzony ryż wstaw do lodówki na 12 godzin. 

    Po 12 godzinach w lodówce i nawet przy kolejnym podgrzaniu ryż już nie zmieni struktury i będzie wciąż mniej kaloryczny. Ja do swojego dodałam rano soli himalajskiej z trawą cytrynową, miodu, oliwek i zabrałam do pracy na obiad.
   Jeśli coś w przepisie jest niejasne - piszcie.

9 komentarzy:

  1. zanim nie trafi do lodówki na 12 godzin. jeszcze się go nie je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie je się.
      Dwunastogodzinne schłodzenie ryżu będzie prowadzić do tworzenia się wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczkami amylozy zewnątrz ziaren ryżu, które właśnie spowodują włączenie ich w odporną skrobię.

      Usuń
    2. możesz podać jakieś informacje na ten temat, linki, adresy, aby zgłębić więcej wiedzy na ten temat. Bo brzmi to ciekawie. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Oprcował to Sudhair A. James z College of Chemical Sciences w Colombo (Sri Lanka) i właściwie po jego nazwisku możesz szukać dalszych danych:).
      A tu masz przykładowy link:
      https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/03/25/scientists-have-figured-out-a-simple-way-to-cook-rice-that-dramatically-cuts-the-calories/

      Usuń
  2. Jakie cwane wyjście no! Zakoduję to sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. basmati to mój ulubiony ryż, wydawało mi się ,że nie jest mocno kaloryczny. zawsze jem na diecie, ciekawy pomysł z tym olejem kokosowym, muszę sobie kupić spożywczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, mój kosztował 10 zł, a jest bardzo wydajny:).

      Usuń
  4. A ryż w torebkach też tak można przygotować?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).
Jeżeli chcecie zostawić link do swojego bloga albo posta, który tematycznie jakoś pokrywa się z którymś z moim - proszę, nie mam z tym problemu, ale będzie mi miło, jeżeli przy okazji dołączycie do grona Obserwatorów;).
Pozdrawiam!!!
Spinki i Szpilki

Spinki i Szpilki | blog lifestylowy | blog modowy | blog kosmetyczny | blog kulinarny

Follow