czwartek, 24 listopada 2016

3 POMYSŁY NA OBIADY DO PRACY #2 #MIĘSNE

   Tym razem postanowiłam wzbogacić Wasze życie zawodowe o trzy proste i szybkie przepisy na mięsne obiady do pracy. Jak pisałam poprzednio - jem mało mięsa i nie wynika to z żadnej pozy czy ideologii. Natomiast jeżeli już cokolwiek takiego przyrządzam, to staram się, by mięso było wysokiej jakości. Tym razem postawiłam na szczęśliwego kurczaka z ekologicznej hodowli oraz takąż mieloną cielęcinę. Natomiast większość warzyw kupuję jesienią i zimą w puszkach.
   PIERŚ Z KURCZAKA Z RYŻEM I POMIDORAMI
 
składniki:
   - pierś z kurczaka;
   - słodka wędzona papryka;
   - ryż;
   - pomidor;
   - cukier lub ksylitol;
   - pieprz z trawą cytrynową;
   - olej.

   1. Pierś z kurczaka myjemy i wkładamy do marynaty z kilku łyżek oleju, słodkiej papryki wędzonej i szczypty cukru/ ksylitolu. Jeśli nie mamy czasu, to na kilka minut, jeśli mamy - na pół godziny (i wkładamy do lodówki).
   2. Wyciągamy kurczaka z lodówki i razem z marynatą wrzucamy na suchą patelnię, po czym przykrywamy i dusimy przez kilka minut. Gdy z jednej strony się zarumieni, to odwracamy pierś i znów dusimy. Mnie to zajmuje około 15-20 minut, aż mięso osiągnie pożądany przeze mnie stan, ale jeśli lubicie mniej wypieczonego kurczaka, to skróćcie czas duszenia.
   3. Gotujemy ryż lub wyciągacie gotowy z lodówki - polecam mój przepis na ryż z obniżona kalorycznością.
   4. Gotowy ryż dusimy z kurczakiem - dzięki temu ryż przejdzie smakiem mięsa. Do ryżu dodaję jeszcze pieprzu cytrynowego. 
   5. Do oddzielnego pojemniczka zabieramy pomidora lub pomidorki koktajlowe i kładziemy je na talerzu już po podgrzaniu mięsa z ryżem w biurowej mikrofalówce.
   KOTLETY CIELĘCE Z PĘCZAKIEM Z ZIELONYM PESTO I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

   składniki:
   -  mięso mielone (niekoniecznie musi być cielęce);
   - słodka wędzona papryka;
   - cukier lub ksylitol;
   - zielone pesto;
   - pieprz z trawą cytrynową;
   - kilka łyżek pęczaku;
   - pieprz ziołowy;
   - curry;
   - fasolka szparagowa w puszce;
   - olej lub masło do smażenia.  

    1. Kotlety formuję z mięsa mielonego jedynie dodając przyprawy: trochę ksylitolu (lub cukru), słodkiej wędzonej papryki i pieprzu ziołowego oraz curry. Proporcje według Waszych smaków.
   2. Ja kotlety piekę w kombiwarze (15 minut na 150 stopni Celsjusza, 15 minut na 200 stopni Celsjusza i 10 minut na 220 stopni Celsjusza), ale spokojnie możecie je normalnie usmażyć lub upiec, ale w kombiwarze.
   3. Pęczak gotuję według instrukcji na opakowaniu.
   4. Do gotowego pęczaku dodaję odrobine cukru/ ksylitolu oraz zielonego pesto.
   5. Fasolkę o tej porze roku kupuję w puszce. Podsmażam na patelni z masłem (ale może być to również olej) a pod koniec smażenia dodaję pieprzu cytrynowego. I gotowe! 
   MAKARON BAVETTE Z KOTLECIKAMI CIELĘCYMI W SOSIE POMIDOROWYM


   składniki:
   - mielone mięso cielęce (ale może być inne, byle mielone);
   - opakowanie makaronu Bavette (ale być to również Wasz ulubiony makaron);
   - puszka całych pomidorów;
   - curry;
   - cukier lub ksylitol;
   - sól;
   - słodka papryka wędzona;
   - pieprz cytrynowy;
   - pieprz ziołowy;
   - olej.

   1. Z tymi pulpecikami byłam sprytna i zrobiłam je razem z kotletami z poprzedniego przepisu. Uformowałam małe kulki z mięsa i upiekłam razem z kotletami, natomiast spokojnie możecie je na szybko usmażyć, jeśli nie lubicie pieczonych kotletów.
   2. Sos pomidorowy: na patelnię z odrobiną oleju wrzucam pomidory z puszki i na delikatnym ogniu redukuję je mieszając wciąż. Gdy sos zgęstnieje, a pomidory same zaczną pękać, dodaję przypraw: cukru/ ksylitolu, curry, pieprzu ziołowego, soli i pieprzu cytrynowego.
   3. Do gotowego sosu wrzucam pulpeciki i lekko podduszam.
   4. Makaron gotuję w zgodzie z instrukcją z opakowania (i swoimi preferencjami), po czym mieszkam go z sosem i pulpecikami. #ijuż!     


   Jak się Wam podobają te przepisy? Wyglądają smacznie i prosto? Co myślicie o tym cyklu postów?

5 komentarzy:

  1. Ja ostatnio zabieram właśnie takie jedzonko do pracy. Pierś kurczaka ryz i warzywa to szybki smaczny i pożywny standard

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne opcje na szybki posiłek do pracy :) Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A dlaczego dodajemy cukier?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczaka nie solisz? Czy umknelo w przepisie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).
Jeżeli chcecie zostawić link do swojego bloga albo posta, który tematycznie jakoś pokrywa się z którymś z moim - proszę, nie mam z tym problemu, ale będzie mi miło, jeżeli przy okazji dołączycie do grona Obserwatorów;).
Pozdrawiam!!!
Spinki i Szpilki

Spinki i Szpilki | blog lifestylowy | blog modowy | blog kosmetyczny | blog kulinarny

Follow