Jak zrobić kluski śląskie? #bezglutenowo

29.1.17

   Uwielbiam mączną kuchnię - wszelkie pyzy, kopytka, pierogi...! Mniam! Swego czasu wpadłam w poważne uzależnienie od klusek śląskich. Tym poważniejsze, iż ich wyrób opanowałam na wysokim poziomie. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na nie - uprzedzam jednak, że choć jest to danie bezglutenowe, to jednak wciąż nie wiadomo, czy pójdzie w cycki, czy też w biodra.

   składniki:
   - ugotowane, zimne, tłuczone ziemniaki;
   - mąka ziemniaczana;
   - mąka pszenna do podsypywania - opcjonalnie - WTEDY PRZEPIS JUŻ NIE JEST BEZGLUTENOWY;
   - sól.
   Potrzebujecie również praski do ziemniaków!

przepis:
   1. Ziemniaki musicie przepuścić przez praskę (tak wygląda to urządzenie);
   2. Następnie polecam rozłożyć w misce równomiernie powstałą masę i podzielić ją na cztery części. Jedną z ćwiartek musicie wyjąć z miski lub po prostu odłożyć na bok i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - PO CZYM DODAJECIE JĄ DO CIASTA. W tym miejscu możecie również dodać trochę soli do ciasta.
   3. Zagniećcie ciasto.
   4. Odrywajcie po małym kawałeczku ciasta i spróbujcie formować małe kulki - dziurkę zróbcie na końcu palcem.
   5. By ciasto się nie lepiło, użyjcie mąki ziemniaczanej (opcja bezglutenowa) lub pszennej (opcja glutenowa) - zarówno do posypania nią naczynia, na którym ułożycie kluseczki jak i do obtaczania w niej kulek w trakcie formowania.
   6. Kluski należy wrzucać do gotującej się wody i wyławiać je dużą łyżką z dziurkami, gdy wypłyną na wierzch. Ja do gotującej się wody dodaję łyżkę oleju - wtedy kluski się nie sklejają.

   Kluski śląskie najlepiej smakują z pysznym mięskiem i sosem (indyk w miodzie!). Nie polecam do ich wyrobu używać świeżo ugotowanych ziemniaków - z jakiegoś powodu najlepsze są te z poprzedniego dnia.
   Lubicie? Do czego podajecie kluski śląskie?

Te teksty również mogą Ci się spodobać:

5 komentarze

  1. A ta część ziemniaków, co się odkłada? Wrzucić później do michy z ciastem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! :) Najlepsze robi moja mama. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie tradycyjne potrawy :) Sprawdzę jak sprawdzi się ten nieco zmodyfikowany przepis - dobrze, że jest alternatywa dla osób, które nie chcą czy nie mogą jeść glutenu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kluski śląskie.. Prawie 2-ga w nocy a ja mam ślinotok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha, sama zaczęłam mieć ślinotok;).

      Usuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).
Jeżeli chcecie zostawić link do swojego bloga albo posta, który tematycznie jakoś pokrywa się z którymś z moim - proszę, nie mam z tym problemu, ale będzie mi miło, jeżeli przy okazji dołączycie do grona Obserwatorów;).
Pozdrawiam!!!
Spinki i Szpilki

Like us on Facebook