Koktajl z surowego buraka, granatu i kiwi

29.4.17

   Buraki są tanie i niezwykle zdrowe. Twardo trzymam się postanowienia regularnego picia koktajli z surowym burakiem. Jak pewnie wiecie - nie przepadam za jego smakiem i ciągle szukam nowych pomysłów na kolejne kompozycje z tym warzywem w roli głównej. Tym razem do surowego buraka dodałam kiwi o granat.

   Przepis jest prosty.

   składniki:
   - 1 mały, surowy burak
   - 1 granat
   - 1 kiwi
   - woda niegazowana/ źródlana

   1. Buraka obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki, po czym blendujemy go z połową szklanki wody i odstawiamy powstały napój na 30 minut,
ponieważ świeżo wyciśnięty sok z buraka może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać, aby drażniące związki zdążyły się utlenić.
   2. Obieramy kiwi i wrzucamy je do koktajlu. Blendujemy. Jeśli proces tego wymaga - dodajemy trochę wody.
   3. Myjemy i obieramy granat z cząstek, po czym i jego dodajemy do koktajlu. Wszystko blendujemy.

   To nie tylko będzie bomba witaminowa, lecz również przepyszny koktajl - w sam raz na wiosnę :).   

Te teksty również mogą Ci się spodobać:

3 komentarze

  1. Czy w takim koktajlu bardzo czuć buraka? Czy jest w ogóle wyczuwalny? Ja go uwielbiam także na surowo, ale TŻ nie za bardzo jest za burakami :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę jest wyczuwalny, ale da się wypić :).

      Usuń
  2. Może wypróbuję :). Ogólnie lubię buraki, ale do surowych niestety się zraziłam, więc może czas na drugie podejście.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).
Jeżeli chcecie zostawić link do swojego bloga albo posta, który tematycznie jakoś pokrywa się z którymś z moim - proszę, nie mam z tym problemu, ale będzie mi miło, jeżeli przy okazji dołączycie do grona Obserwatorów;).
Pozdrawiam!!!
Spinki i Szpilki

Like us on Facebook