Indyk z duszonymi warzywami #obiaddopracy

   Absolutnie uwielbiam gotować - ostatnio mam fazę na mięso. Kilka dni temu zakupiłam pół kilograma indyka. Biorąc pod uwagę jego cenę i miejsce dokonania transakcji, głęboko wierzę, że to zwierzę poświęciło swój żywot rozrywkom przeplatanym z relaksem! Jednak do rzeczy!

   Poniżej przedstawię Wam podstawowy przepis na indyka z duszonymi warzywami. Można do niego dodać kaszę, ryż lub posypać go serem. Smakuje znakomicie zarówno w domu jak i po podgrzaniu w biurowej mikrofali.

   Co jest potrzebne do przygotowania?
   - kawałek indyka (ja dla jednej osoby użyłam około 100 gramów);
   - 2 duże marchewki;
   - ćwierć brokuła;
   - garść surowego szpinaku;
   - olej kokosowy;
   - ulubione przyprawy do mięsa (ja dałam: cukier trzcinowy, sól himalajską, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy i kminek).


  •    W kwestii mięsa mamy dwie opcje: umyć, pokroić i zamarynować mięso przez noc lub je umyć, pokroić, przyprawić i podsmażyć na oleju kokosowym. W tym wypadku wybrałam drugą możliwość.
  •    Gdy mięso będzie już przypieczone, zalewam je połową szklanki wody i duszę na wolnym ogniu. To dobry moment na dodanie przypraw, ja użyłam w tej kolejności: cukru trzcinowego, pieprzu cytrynowego, soli himalajskiej, pieprzu ziołowego. 
  •    W międzyczasie umyłam i obrałam warzywa. Marchewkę wrzuciłam na patelnię. 
  •    Kiedy marchewka stała się miękka - dodałam brokuły i szpinak.
  •    Jeszcze przez kilkanaście minut poddusiłam, po czym dodałam kilka ziaren kminku i sprawdziłam, jak całość smakuje. Wiem, że brzmi to mało zachęcająco, ale to jest ta chwila, gdy musicie zdecydować samodzielnie, jak i czym wyrównać potrawę, by była naprawdę pyszna. Czasem jest potrzeba więcej słodyczy, kiedy indziej - ostrości.
   Jeżeli najpierw podsmażycie mięso z warzywami, a dopiero później zalejecie je wodą i na końcu dodacie przyprawy, to prawdopodobnie i tak Wam wyjdzie. Gotowania nie trzeba się bać :).

Share:

1 komentarze

  1. Mmm, takie jedzonko to ja lubię - świeżo przyrządzone smakuje wyśmienicie! Szybkie, pyszne, zdrowe i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).
Jeżeli chcecie zostawić link do swojego bloga albo posta, który tematycznie jakoś pokrywa się z którymś z moim - proszę, nie mam z tym problemu, ale będzie mi miło, jeżeli przy okazji dołączycie do grona Obserwatorów;).
Pozdrawiam!!!
Spinki i Szpilki