Kasza jaglana na śniadanie - przepis na jaglankę z owocami, orzechami i mlekiem roślinnym

   Doskonale wiem, jak wiele zalet ma jedzenie kaszy jaglanej (m.in. jest lekkostrawna, obniża zawartość cholesterolu we krwi, ma właściwości zasadotwórcze, stanowi źródło magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy B2), a jednak nie mogłam się do niej przekonać w wersji obiadowej. Jako dodatek do mięs czy warzyw była dla mnie po prostu niezjadliwa, ale musiałam ją włączyć do jadłospisu (tak postanowiłam i już). Okazało się, że kasza jaglana znakomicie sprawdza się jako deser (budyń jaglany, mniam!) i słodkie śniadanie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na jaglankę na śniadanie - z owocami, orzechami i mlekiem roślinnym.



   potrzebujemy:
- garści kaszy jaglanej;
- mleka roślinnego (ja lubię mleko daktylowe, albo daktylowe wymieszane z kokosowym - nie polecam mleka sojowego);
- suszonych lub świeżych owoców i/lub orzechów (ja użyłam kiwi, banana, migdałów i duszonej żurawiny)

  przepis:
 - płuczemy kaszę jaglaną w gorącej wodzie (ja wsypuję kaszę jaglaną do małego sitka i płucze kaszę nad zlewem), a na koniec przelewamy ją zimną;
 - gotujemy kaszę na średnim ogniu w wodzie (bez soli, bez niczego), ja stosuję proporcję kaszy do wody 1:2, czyli wlewam dwa razy więcej wody niż kaszy. WAŻNE: w trakcie gotowania kaszy nie mieszam jej.
 - gotuję kasze na średnim ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę - wtedy maksymalnie zmniejszam ogień pod garnuszkiem i zalewam kaszę mlekiem roślinnym (niewielką ilością, by widać było kilka ziarenek na wierzchu) i podgrzewam całość jeszcze 2-3 minuty;
 - do miseczki wrzucam wszystko, co zamierzam jeść tego dnia z jaglanką: owoce czy orzechy, po czym zalewam całość zawartością garnuszka. I jem :).



   Oczywiście na zdjęciu wszystkie owoce i orzechy ułożyłam na wierzchu, ale tak naprawdę uwielbiam, gdy owoce mieszają się z fakturą kaszy, a orzechy miękną od ciepłego mleka.
   Co sprawdza się jako dodatek do kaszy jaglanej? Na pewno ziarenka świeżego granatu, banany, pokrojone cząstki pomarańczy, kiwi, malinki, wszelkie suszone owoce oraz orzechy (ja najbardziej lubię migdały). Z mlek roślinnych polecam albo mleko daktylowe, albo zmieszane ze sobą mleko daktylowe z kokosowym (mleko daktylowe jest naturalnie słodkie i gęste, co ładnie podkręca smak kaszy).


Inne ciekawe przepisy:

Domowe pesto z bazylii

Krem z zielonego groszku

Paprykowe chipsy z ciecierzycy - zdrowa oraz SMACZNA przekąska

Jak zrobić kluski śląskie?

Jak ugotować rosół? Prosty, sprawdzony i skuteczny przepis!

1 komentarz :

  1. Mmmm, ale to pysznie wygląda! Chyba mam już pomysł na jutrzejsze śniadanie - proste i smaczne <3 Wiesz co szczególnie pobudziło mi apetyt? Wizja orzechów rozmoczonych w mleku roślinnym... Ach! Dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za KAŻDY komentarz:). Wszystkie czytam i nieodmiennie się z nich cieszę:).

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates